wmc_register_now

Harmonie St. Jozef concerteert in Kick-off concert Wereld Muziek Concours

Op donderdag 6 juli 2017 concerteert harmonie St. Jozef Kaalheide tijdens het ‘Kick-off’ concert van het WMC in de Rodahal te Kerkrade. Het jaarlijkse Oranjeconcert op Koningsdag zal voor één editie wijken voor dit bijzondere project. Een andere reden van de harmonie voor het niet houden van een Oranjeconcert is dat de thuisbasis van dit concert, het Parkstad Limburg Theater Kerkrade, nog niet gereed is. Daarom is er gekozen voor een prachtig alternatief: een concert in de Rodahal tijdens het Wereld Muziek Concours. Een prachtig podium én een thuiswedstrijd voor de harmonie.

Philharmonie Zuidnederland
Het concert is een samenwerking tussen maar liefst drie orkesten. Eén van deze orkesten is de Philharmonie Zuidnederland, dat onder leiding zal staan van dirigent Jan Cober. De combinatie van een symfonieorkest en een blaasorkest in één concert is niet alledaags. Toch kiest Philharmonie Zuidnederland voor een reeks concerten waarin een cross-over wordt gemaakt met amateur blaasorkesten. Daarmee sluit dit orkest aan bij het belangrijkste streven van WMC Kerkrade: de wereld verbinden met blaasmuziek.

Samenwerking Kerkraadse harmonieorkesten

Wat het concert nog unieker maakt, is de samenwerking tussen twee Kerkraadse harmonieorkesten. Harmonie St. Jozef Kaalheide en St. Aemiliaan Blijerheide presenteren zich voor deze speciale gelegenheid als één orkest en laten hierdoor ook zien dat het WMC dé plek is om waardevolle partnerschappen aan te gaan.

Kaalheide en Blijerheide op het WMC
Harmonie St. Jozef Kaalheide is opgericht op 8 april 1923. Vanaf medio jaren 60 volgde het ene muzikale succes het andere op. In 1964 trad men toe tot de superieure afdeling, de huidige 1ste divisie. In 1989 trad St. Jozef o.l.v. Alex Schillings als eerste van de Kerkraadse orkesten toe tot de concertafdeling. St. Jozef is geen onbekende bij het WMC. Tijdens het 40-jarig jubileum van het WMC te Kerkrade zette men een schitterend resultaat neer: 343 punten en predicaat B. In 1995, bij de eerste Open Nederlandse Kampioenschappen te Kerkrade (het “mini-WMC”), werd dit met 348,5 punt zelfs nog verbeterd.

Zoals velen van u ongetwijfeld zullen weten heeft harmonie St. Aemiliaan, opgericht in 1951, aan de wieg gestaan bij de oprichting van het Wereld Muziek Concours. Een muziekfestijn, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste en belangrijkste festival voor blaasmuziek ter wereld.

Als Symfonisch blaasorkest musiceerde harmonie St. Aemiliaan jarenlang in de superieure afdeling. De stap naar de concertdivisie heeft men echter in 2005 pas gemaakt. Op 23 oktober 2005 nam de harmonie voor het eerst deel in deze concertdivisie en men behaalde het predikaat C met 93,5 punten. Dit aantal punten was goed voor zowel de dagprijs als de titel “Landskampioen Concertdivisie 2005”.

Op het moment komen beide verenigingen uit in de 1e divisie van de LBM.

Vanaf april starten de gezamenlijke repetities, afwisselend onder leiding van beide dirigenten: Björn Bus (St. Jozef) en Txemi Etxebarria (St. Aemiliaan). Samen hebben zij een prachtig programma weten samen te stellen, waarvan beiden op 6 juli a.s. een deel voor hun rekening zullen nemen.
Dit bijzondere concert mag u niet missen!

Datum: 6 juli 2017
Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rodahal Kerkrade
Entree: €15,00, kaarten via www.wmc.nl of in de Ticketshop, Hoofdstraat 5 te Kerkrade.

Rodahal_logo_FC